Potahovací hmoty
Moje varna
- 150 ml vody
- 70 g másla nebo 100% tuku
- 150 g hladké mouky
- 300 g cukru moučky
- 300 g sušeného mléka
- madlové aroma
- 1 PL želatiny rozpuštěné v 50 ml vody
- 1,5 – 2 PL medu nebo kukuřičného sirupu
Nalijeme vodu, přidáme máslo, necháme rozpustit, přivedeme k varu a přidáme aroma. Mezi tím si dáme nabobtnat želatinu a přivedeme ji také k varu, poté ihned odstavíme, přidáme med nebo sirup, promícháme a nalijeme do vody s máslem. Ihned zasypeme mouku a mícháme až se hmota spojí a nelepí se na dno (tři minutky max).
Sundáme z plotny, počkáme až nám hmota zchladne a poté zapracováváme prosátý cukr moučku a sušené mléko(smíchat dohromady a pak až prosít). Množství není striktně dané, upravíme dle konsistence.Hmota je řidší, nelekat se ..ztuhne,dáme ji do mikrotenu do lednice ztuhnout ,nejlépe do rána.
Po vyndání propracujeme a pokud lepí, zapracujeme ještě trošku prosátého cukru.
Hmota se dobře barví, dá se sní potahovat i modelovat (je měkká, takže jen jednodušší modelace).