Korpusy

Mramorovaný korpus  (upravená varianta, původní recept je převzatý ze serveru www.dortomanie.cz)


Do formy 23 cm:

  • 125g hladké mouky
  • 125g polohrubé mouky
  • 1prášek do pečiva (necelý)
  • 4 vejce
  • 230g cukru
  • 100ml oleje
  • 150ml horké vody
  • vanilkový extrakt
  • kakao

POSTUP PŘÍPRAVY

Ušleháme bílky se špetkou soli, přidáme polovinu cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru a vanilkovým extraktem. Postupně přiléváme olej,vodu a prosátou mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem.

Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na teplotu cca 175 stupňů. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná.
Lze připravit i jen světlou, kakaovou nebo  čokoládovou variantu. Pečeme-li jen světlou variantu musíme ubrat množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl.
U čokoládové nahradíme část oleje rozpuštěnou čokoládou na vaření.