Potahovací hmoty

Moje varna
  • 150 ml vody
  • 70 g másla nebo 100% tuku
  • 150 g hladké mouky
  • 300  g cukru moučky
  • 300 g sušeného mléka
  • madlové aroma
  • 1 PL želatiny rozpuštěné v 50 ml vody
  • 1,5 – 2 PL medu nebo kukuřičného sirupu        


Nalijeme vodu, přidáme máslo, necháme rozpustit, přivedeme k varu a přidáme aroma. Mezi tím si dáme nabobtnat želatinu a přivedeme ji také k varu, poté ihned odstavíme, přidáme med nebo sirup, promícháme a nalijeme  do vody s máslem. Ihned zasypeme mouku a mícháme až se hmota spojí a nelepí se na dno (tři minutky max).

Sundáme z plotny, počkáme až nám hmota zchladne a poté zapracováváme prosátý cukr moučku a sušené mléko(smíchat dohromady a pak až prosít). Množství není striktně dané, upravíme dle konsistence.Hmota je řidší, nelekat se ..ztuhne,dáme ji do mikrotenu do lednice ztuhnout ,nejlépe do rána.

Po vyndání propracujeme a pokud lepí, zapracujeme ještě trošku prosátého cukru.

Hmota se dobře barví, dá se sní potahovat i modelovat (je měkká, takže jen jednodušší modelace).